Wikipedia mówi oliwa z oliwek to olej roślinny o zmiennym zabarwieniu od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki.
Urok gajów oliwnych opisywany jest w Starym Testamencie. Zwiastunem końca potopu była powracająca do arki Noego gołębica z gałązką oliwną w dziobie. Po dziś dzień gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń. W mitologii greckiej i rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwnymi girlandami nagradzano zwycięzców igrzysk olimpijskich. Gałązkami dekorowano głowy zwycięzców i groby pokonanych. Według mitologii oliwkę podarowała Grekom Pallas Atena.
O wiecznie zielonym drzewie oliwnym mowa jest w najstarszych mitach i legendach.
Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, ale przez całe wieki używano jej tylko do celów liturgicznych - namaszczania niemowląt, królów i zmarłych. Na naszych stołach oliwa z oliwek oraz oliwki zagościły od czasów królowej Bony, która wprowadziła nowe zwyczaje żywieniowe. Oliwki to nie tylko podstawa zdrowej kuchni. Te niepozorne małe owoce kryją w sobie zadziwiające bogactwo składników jakby specjalnie stworzonych do pielęgnacji ciała.[1]
Jej właściwości oraz skład
- zawiera najwięcej przeciwutleniaczy i nieprzetworzonych składników odżywczych,
- jest bogata w fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E,
- jest zbliżona strukturą do tłuszczu ludzkiego, co znacznie ułatwia jej przyswajalność.
Idealnie nadaje się do skóry suchej, delikatnej, naczynkowej, ze skłonnościami do wiotczenia. Działa odżywczo na suche dłonie, łamliwe oraz rozdwajające się paznokcie. Może być składnikiem maseczek, kremów, peeling'ów, balsamów. Stosuje się ją również w pielęgnacji przesuszonych włosów.
Butelki oznaczone jako:
- olive oil,
- pure fine,
- semifine,
- virgine lampante,
- sansa,
- pomache
- lub po prostu oliwa z oliwek odnoszą się do oliwy uzyskiwanej przy użyciu ciepła. To oliwa tańsza ale gorsza jakościowo. Na opakowaniu musi być jasno napisano, że jest z pierwszego tłoczenia, często też spotykane jest określenie "extra virgine".
Oliwka w pielęgnacji włosów - zabiegi:
- Raz w tygodniu przygotuj odżywczą maskę wykorzystując takie produkty jak: żółtko jajka, sok z cytryny oraz podgrzaną oliwa z oliwek. Po naniesieniu mikstury na włosy nałóż na nie foliowy czepek i owiń głowę ręcznikiem, aby składniki odżywcze mogły się lepiej wchłonąć. Po 15 minutach zmyj papkę letnią wodą.
- Oliwa z oliwek oraz siemię lniane (nie mielone, ponieważ będzie je ciężko spłukać!). Siemie lniane wsyp potrzebną ilość do garnuszka zalej wodą i powoli gotuj, aż wypuści sok. Po przestygnięciu dodaj trochę oliwy z oliwek, nałóż na włosy. Włosy owiń foliowym czepkiem i ręcznikiem, aby utrzymać ciepło. Po 30min umyj włosy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz